2016. március 22., kedd

Kris Kross

A legutóbbi bejegyzésben már érintőlegesen említettem a mai vendégeimet. A nevüket szinte mindenki ismeri az én generációmból függetlenül attól, hogy hallgatnak rap zenét vagy sem, mivel a '92-es slágerükkel minden buliban jelen voltak akkoriban. Ezért is van az, hogy szinte mindenki egyszámos előadóként emlékszik rájuk, pedig három albumukból két platina és egy arany lett, ami azért nem one hit wonder statisztika. Különös védjegyük a fordítva felhúzott farmer volt. Atlantából Daddy Mac és Mac Daddy vagyis Kris Kross.

Forrás: http://www.nydailynews.com/

Sajnos relatív fiatal koruk ellenére már csak egyikőjük él, mivel Mac Daddy, polgári nevén James Christopher Kelly (a képen a jobb oldali) 2013. május 1-én, mindössze 34 évesen elhunyt drog túladagolásban. R.I.P.
A fentiekből könnyen kiszámolható, hogy mikor 1992-ben berobbantak a köztudatba kemény 11 évesek voltak. Az akkor 19 éves (!) Jermaine Dupri fedezte fel őket és bábáskodott első albumuk, a Totally Krossed Out megszületésénél.
  • Jump - 8 hétig vezette a Billboard Hot 100 listáját, nem véletlenül szólt itthon is minden buliban.
  • Warm It Up
  • It's A Shame

A 4 millió eladott lemez önmagáért beszél, ráadásul a Jump videóját kiadták VHS-en, amiből több mint 100.000 példány kelt el. Nem is szuttyogtak sokáig a második albummal. Alig egy évvel az első után jött a Da Bomb. Érdekes az ilyen fiatal előadóknál hallani, hogy albumról albumra hogyan változik a hangjuk.

Csak az USA-ban 1,1 milliót, világszinten pedig több mint 4 milliót csak sikerült valahogy eladni ebből is. Nem rossz. Két és fél év pihenő után érkezett a harmadik és egyben utolsó albumuk a Young, Rich & Dangerous 1996-ban......és még mindig csak 17 évesek voltak...

1999-ben kiadót váltottak és fel is vettek állítólag egy 25 számos albumot, ami végül soha nem került kiadásra. Utolsó közös fellépésük nem sokkal Chris Kelly halála előtt volt szülővárosukban.
Én azért várom, hátha előkerül valahonnan az a ki nem adott album.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése