2016. március 15., kedd

EPMD

Bármilyen keleti parti raplista szóba jön amiben sorra veszik azokat, akik kitaposták az utat az utánuk következőknek, akkor a mai szereplőink rendre előkelő helyen szerepelnek. A keleti parti úttörőktől eltérően nem New Yorkból, hanem a Long Island-i Brentwoodból származnak. Erick Sermon és Parrish Smith elég világosan megfogalmazta a célját a már a névválasztásnál is. Így született meg az idén 30 éves EPMD vagyis Erick and Parrish Making Dollars.

Forrás: http://www.rbmaradio.com/

Erick egyébként eredetileg Easy Erick néven futott, és magukat is EEPMD-nek (Easy Erick and Parrish the Microphone Doctor) nevezték, de mivel akkor már Easy-E befutott név volt és a EEPMD-t nehéz is volt kiejteni, ezért Erick maradt Erick és a név is rövidült egy "E"-vel.
Azt, hogy a zenélést mennyire tekintették üzletnek jól mutatja, hogy minden eddig megjelent albumuk címében szerepel a business szó. Nézzük is az elsőt, az 1988-ban megjelent Strictly Business-t. Rögtön a címadó dal egy Bob Marley feldolgozás (I shot the sheriff), amit később is népszerűnek bizonyult másoknál (pl. Warren G)

Az első album elég nagy sikert aratott és ezt meglovagolva alig egy évre rá már jött is a második Unfinished Business címmel, ami egyébként több különböző listán is minden idők legjobb albumai közt szerepel.

Újabb egy év és újabb album, ami azért is mérföldkő a műfaj történetében, mert ezen mutatkozott be a nagyvilágnak a később nagy karriert befutott és a blogban is már bemutatott Redman. 1990 - Business as Usual.


1992-ben adták ki pályafutásuk első szakaszának utolsó albumát, ami a Business Never Personal címet kapta. Már a stúdió munkák alatt pénzelosztási problémáik adódtak egymással, ami első szakításukhoz vezetett.


1997-ig tartott a mosolyszünet. Ezalatt persze szólóban folytatták a zenélést, de erre most nem térek ki. Az újraegyesülés stílusosan Back is Business néven történt és ütős lett.


1999-ben adták ki az akkor utolsónak gondolt albumukat, ami nem véletlenül kapta az Out of Business címet. Az intro szerintem brutál lett.


A közös munka itt ismét leállt és a szóló karrierjükre koncentráltak. Azért Erick Sermon beugrott Parrish 2003-as albumára vendégszerepelni egyet.


A második pause 2008-ig tartott. Megjelent a We mean business, amit eddig nem követett újabb album, de még bármi lehet.


Pazar karrier. Mivel mindketten már 47 évesek, így nagy csodákat már nem várok tőlük, de lehet, hogy még összedobnak egy harmadik utolsó lemezt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése