2015. augusztus 26., szerda

Chicago

Boston után északon maradva utazzunk a Michigan tó partjára a Szeles Városba. Az általam ismert felhozatal már lényegesen szegényesebb, mint Bostonban, de a minőségre nem lehet panasz.

Talán a legismertebb chichagoi arc Common, aki mára már populárisabb körökben is jól csengő név, amit hollywoodi szerepeinek is köszönhet (pl. American Gangster, Smoking aces). Ő is a tanult rapperek közé tartozik, ami választékos szövegeiből is kiderül. Menedzsmentet tanult a floridai egyetemen.

Forrás: http://talk2sv.com/

A kilencvenes éves elején még Common Sense néven kezde underground karrierjét, de később valami Orange County-beli azonos nevű reggae banda beperelte és le kellett rövidítenie Common-ra. 1992-ben jelent meg első albuma Can I borrow a dollar? címmel, melyet még 4 követett, melyeket még én az underground kategóriába sorolok. Bár az Electric Circus már elég mainstreamre sikerült. Na mindegy, az igazi reflektorfényt a 2005-ös Be c. albuma jelentette, melyért Grammyt is kapott. Én a mai napig szeretem, csak azok a zenéi nem tetszenek, amelyeket (a nekem nagyon nem bejövős) Kanye West-el csinált.
Az MGZ selection pedig a következő:

  • 1992. Charmz alarm - Kellemes Hip-hop hooray-os alapja van. Tipikus east coast hardcore.
  • 1994. Resurrection
  • 1994. I used to love H.E.R. Ezt Ice Cubék kicsit félre értették, és egy westcoast dissnek vélték. Ebből aztán lett egy kis adok kapok, de végül kibékültek. 
  • A válasz a Westside Connection részéről csakhogy teljes legyen a kép: 
  • Erre pedig Common válasza The bitch in youMindenki döntse el maga. Én bármennyire is szeretem a WC-t, Commonnak adom a pontot.
  • 1997. Funk for food
  • 2000. 6th sense  Ha nem mondaná már az elején, akkor is egyértelmű lenne, hogy a zenében Dj Premier keze van benne vastagon.

Rengeteg jó száma van még, de a bejegyzés is véges és még más előadó is van mára. J

A másik ismertebb chichagoi arc Twista, aki anno még a rekordok könyvébe is bekerült azzal, hogy 11 értelmes szót tudott kimondani egyetlen másodperc alatt. Szólva pörög a nyelve rendesen.

Forrás: https://en.wikipedia.org

Tőle a Slow Jamz, ami nagyobb sláger lett, egyébként maradt underground szinten. 1:40-nél lép be Twista. Titkárnő legyen a talpán, aki legépeli a hallottakat elsőre. A dallamvilágból, meg az előadó társak miatt érthető, hogy mitől lett ez sláger.
És akkor a rendes zenéi:


1996. Do or Die – Po pimp Szintén chichagoi banda, akikkel Twista sokat dolgozott együtt.

Chali 2na, aki a Jurassic 5 alapítója szintén chicagói születésű

A végére pedig felsorolás szintjén pár mostanában feltűnt chicagói rapper.
Capital D (aka. Cap D) - Redemption  Róla érdekességképpen csak annyi, hogy civilben a bajnok Golden State Warriors menedzsmentjének tagja.
Skee-Lo - I wish  Nagy one hit wonder volt '95-ben.

Ennyi volt Chichago a jövő héten valószínű elérem a nyugati partot. J


Peace

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése