2016. december 6., kedd

Too $hort

Nem túl sok szó esett eddig a Bay Area rappereiről, pedig vannak szép számmal. Többek között az az Oakland-i úriember is, akit én karrierje indulásához képest elég későn ismertem meg, és csodálkoztam is, hogy addig nem hallottam róla. (Akkoriban még nem nagyon volt youtube, spotify és hasonlók, csak hogy mindenki értse.) A hazai netezés hajnalán kb. 2001-ben bukkantam rá egy magyar srác könyvére (Gánóczi "Gánó" Gábor - Rap), melyben az akkoriban megszerezhető infomációkhoz képes számomra meglepő részletességgel és mélységben mutatta be a műfaj addigi történetét és jeles előadóit. Ezúttal is köszönet neki a munkájáért, a mai napig ott a könyv a polcomon, meg a 2Pac-os is, mert róla is írt egyet. Szóval Gánó is nagy 2Pac fan és mellette a másik ember, akit könyvében nagy kedvencének nevezett az Oakland-i Too $hort volt.
Forrás: http://genius.com/



Aki 2Pac-ot szereti rossz ember nem lehet alapon elkezdtem Too $hort után kutakodni, de ez akkoriban még nem volt olyan egyszerű. Végül azért szép lassan összegyűjtögettem a discografiáját, ami aztán gyorsan bekerült a kedvencek közé nálam is.
A szokásosnál hosszabbra sikerült bevezető után rátérek a lényegre, hogy kis is ez az alacsony növésű srác, aki igen hosszú karrierje során 17 nagylemezzel (közte 6 platina és 3 arany) örvendeztette meg a rajongóit és még mindig aktív. E tény ismeretében nem is vállalkozom arra, hogy egyesével végigmenjek mindegyiken, mert baromi hosszú lenne, inkább csak szemezgetek innen onnan.
Mai szemmel nézve szinte hihetetlen régen 1983-ban kezdte a karrierjét, így akár szerepelhetett is volna a Best of U18-as válogatásban, mivel '66-os születésű. Érdekes tény például vele kapcsolatban, hogy az első (vagy az elsők között) volt, aki szövegeiben elkezdte a "bitch" szót használni. Pár EP után '87-ben jelent meg első nagylemeze a Born To Mack és onnantól kezdve átlag másfél évente adta ki az újabbakat egészen a 2012-es No Trespassing-ig és közben kevés olyan valamirevaló rapper volt az államokban, akivel nem fícsörölt. De szép szó. Mivel idén már 50 éves, így nagy csodákra már nem kell számítani tőle, ebben a korban Masta Ace visz mindent nálam, mert még mindig nagyon ott van a szeren.
Na és akkor tényleg ennyit a dumából, jöjjenek a zenék. Zárójelben az albumcím és a kiadás éve.

Dióhéjban ennyi. Nagyon kellett szelektálnom, főleg a '89-'99 közötti anyagaiból. A 2000-es években viszont valaki Too Short stúdiójába is beengedte Lil John-t, aki zsinórban 4-5 albumnál végezte áldásos tevékenységét, így ott könnyebb volt a dolgom. Érdemes végighallgatni, főleg a Lil John előtti időszakot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése