2016. szeptember 13., kedd

Tupac Shakur

Nem akartam ismét nosztalgiázni, de mivel pont ma van 20 éve, hogy elhunyt az az ember, aki miatt megszerettem és a mai napig imádom a műfajt, így nem tehetem meg, hogy nem emlékezek meg róla itt is.

Tupac Shakur 1971.06.16-1996.09.13

Forrás: https:/http://fullhdpictures.com/
Az életét gondolom nem kell különösebben bemutatnom, a halála körül azonban továbbra is sok pletyka, találgatás, összeesküvés elmélet kering.
Van akik szerint a keleti-nyugati ellentét vezetett a halálához. Erre a szcenárióra húzták rá Biggie alig fél évvel későbbi erőszakos halálát is, ami szintén a mai napig felderítetlen. Én ebben az elméletben nem hiszek. Az egész konfliktus nagy része média felhajtás volt, ami rendesen megdobta az eladásokat és az erről szóló hírek olvasottságát/nézettségét.
Az összeesküvés elmélet hívők a Death Row Records hírhedt főnökét, Suge Knight-ot sejtik a háttérben. Suge és a Death Row vonal egyébként Biggie halálával kapcsolatban talán az egyik legvalószínűbb és bizonyítékokkal is leginkább alátámasztott verzió, de most maradjunk 2Pac-nál. Bármennyire is nem szeretem Suge-ot, azért ebben az esetben nem gondolom, hogy benne lenne a keze. Ő is ott ült 2Pac mellett, ráadásul fejlövést is kapott, bár csak súrolta a golyó. Nem hinném, hogy ő rendelte volna ezt magának.
Egy másik lelkes rajongói tábor szerint az egész megrendezett volt és Tupac a mai napig él. A legújabb "bizonyítékot" erre a feltételezésre nemrég láttam a facebookon, ahol egy 2Pac-ra erősen hasonlító faszit akartak úgy beállítani, hogy ő az. A probléma csak annyi, hogy egyrészt az ürge a 20 évvel ezelőtti 2Pac-ra hasonlított, már pedig az idő vasfoga mindenkit megrág, de ami még fontosabb, hogy a képen látható ember az idén bemutatásra kerülő 2Pac életéről szóló film főszereplője volt, aki viszont valóban megtévesztően hasonlít rá.
Sajnos ideje beletörődni, hogy elhunyt.
A sok feltételezés mellett a számomra leghihetőbb és talán bizonyítékokkal leginkább alátámasztott verzió, hogy sima bandák közötti drive by áldozata lett. Tupac az ellene elkövetett 1994-es "rablótámadás" után meglehetősen paranoiássá vált. Erősen rákattant a fűre, ami tovább erősítette benne ezt az érzést, erről több számában is beszél egyébként. Ami viszont talán a legrosszabb, hogy Suge Knight-nak köszönhetően belekerült egy olyan közegbe, amihez aztán tényleg semmi köze nem volt. A Bloods-os hátterű Death Row-nál szinte minden őt ért impulzus a paranoiáját erősítette és Suge bátyó a maga visszafogott természetével még rátett erre egy lapáttal. Tupac soha nem volt banda tag, nem is volt Los Angeles-i. Kelet Harlemben született, majd egy rövid Baltimore-i kitérő után a San Francisco melletti Marin City-be költöztek. Ehhez képes a Death Rownál töltött időszakában azért rendesen beleverték a fejébe a sok hülyeséget a gengszterkedésről meg a bandázásról.
Mc Eiht-tel hallottam nemrég egy interjút, akit kérdezett a riporter 2Pac halálával kapcsolatban is. Eiht pontosan ugyan ezt mondta. Nem volt idevalósi (LA) és aki nem idevalósi, az nem ismeri a bandák közötti szabályokat. Hiába hallott róla meg minden, az nem ugyan az. Nem értette, nem tudta, hogy minek mi lehet a következménye, viszont imponálni akart ezért áll bele bizonyos szituációkba. Egy ilyen utólag végzetesnek bizonyuló szituáció volt, amikor azon a bizonyos szertember 7-i estén a Tyson meccset követően Suge-nak köszönhetően nekiment a Crips tag Orlando Andersonnak Las Vegasban, és kicsit elpüfölte. Pechére Anderson személyében egy olyan ember alázott meg nyilvánosan, akinek ismert múltja volt az utcán és ölt már embert korábban is. Egy ilyen ember pedig nem hagy annyiban egy ilyen szitut. Nem sokkal később több szemtanú állítása szerint Anderson többedmagával a piros lámpánál álló BMW mellé hajtott és beleeresztett egy sorozatot. A többi már történelem.
Végül is teljesen mindegy ki melyik verzióban hisz, a tény ettől még tény marad. Tupac elment és az egyébként irdatlan mennyiségű kiadatlan száma is szép lassan elfogyott. Viszont olyan örökséget hagyott hátra és oly sok ember inspirált, amivel végérvényesen beírta magát a zenetörténelem nagykönyvébe.
És mivel nem lehet blogbejegyzés zene nélkül, így következzen néhány szám a megszámlálhatatlan kedvenc közül.
....pedig próbáltam visszafogni magam.

R.I.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése