2016. február 16., kedd

MV Bill

Amikor a rap szóba kerül, akkor az embernek nem Brazília ugrik be elsőre, de még másodikra és harmadikra sem. Én személy szerint a Fast Five c. filmben figyeltem fel egy számra, amikor Han és Gisele elindulnak Reyes ujjlenyomatát megszerezni. Kutattam egy kicsit és akkor találtam rá mai alanyomra, akit Alex Pereira Barbosa-nak hívnak,  művésznevén pedig MV Bill-ként lett ismert nemcsak hazájában.

Forrás: https://blackwomenofbrazil.co/

Rio hírhedt negyedében, a Cidade de Deus-ban (City of God vagyis Isten városa) született és él a mai napig sőt egy ideig csak itt volt hajlandó interjúkat adni. Kezdetben apja mellett egy samba iskolában énekelt, de figyelme egyre inkább a rap zene felé fordult. 1998-ban jelentette meg első albumát CDD Mandando Fechado címmel, melyet egy évvel később három új számmal megspékelve Traficando Informação címen adott ki újra. Ezen az albumon nemes egyszerűséggel leírja lakóhelye mindennapjait, de okos fiú lévén arra azért ügyelt, hogy a neveket megváltoztassa, nem úgy mint 50 Cent a Ghetto Qu'ran-ban.



2002-ben jelent meg második albuma a Declaração de Guerra és közben elkezdte írói karrierjét is.


2006-ban adott ki egy könyvet amely droggal kereskedő gyerekekről szól és ezzel párhuzamosan érkezett a soron következő albuma Falcão, o Bagulho É Doido címmel.


Négy év kihagyás után érkezett a Causa e Efeito, melyben Chuck D is közreműködött.


Az én gyűjteményemben utolsó albuma a 2012-es Retrato, bár ez inkább egy greatest hits és néhány korább szám remixének hibridje.
Úgy gondolom feltette Brazíliát a térképre. Érdemes végighallgatni bár egy büdös szót nem tudok portugálul.


1 megjegyzés: